View this page in English
Encantar Ensemble

Biografie

ENCANTAR
Sarah Abrams, sopraan
Michaela Riener, mezzo
Kerlijne Van Nevel, mezzo
Soetkin Baptist, alt

Sinds zijn oprichting in 2006 heeft het ensemble Encantar heel wat waters doorzwommen. Vanuit hun passie voor de polyfonie van de 14e, 15e en 16e eeuw onderzoeken de zangeressen van Encantar de mogelijkheid om met vier vrouwenstemmen de voornamelijk voor man¬nenstemmen geschreven polyfonie aan een hoger register aan te passen en een eigen kleur te geven.

Encantar was laureaat van Gouden Vleugels, een wedstrijd voor debuutensembles, en werd tevens winnaar van de Klara Tandemtrofee 2009. Encantar volgde masterclasses bij Erik Van Nevel, Jean Tubéry, Marcel Pérès, Jill Feldman en Kees Boeke.

Encantar maakte in het voorjaar van 2011 een eerste eigen opname met repertoire uit het liedboek van Margaretha van Oostenrijk bij het label PHAEDRA, onder de titel ‘La déclinaison de la femme’.

Encantar won de York Early Music Festival Friends’ Prize en was te gast op het International Early Music Festival of the Voice in Cambridge. In oktober 2011 concerteerde Encantar op het oudemuziekfestival van Sint-Petersburg. In november 2012 ondernam Encantar een tournee in Nederland (organisatie Oude Muziek, Utrecht).

In april 2013 was Encantar tweemaal te horen op het Cambridge Early Music Festival. In het najaar van 2014 is Encantar te gast bij het CaixaForum voor concerten in Barcelona en Palma de Majorca.

Encantar creëerde de kindervoorstelling “Prikkeltje” (vanaf 5 jaar). Op vraag van Laus Polyfoniae (Antwerpen, 2012) maakte Encantar een erg gesmaakt programma voor baby’s en peuters.

In de loop der jaren heeft Encantar zijn muzikale zoekproces verruimd en verrijkt door samen te werken met een hedendaags componist (Frank Agsteribbe), een woordkunstenares (Maud Vanhauwaert) en een hele reeks talentvolle instrumentalisten, arrangeurs en dirigenten (Bart Jacobs, Romina Lishka, Sofie Vanden Eynde, Lieselot De Wilde, Erik Van Nevel, Marcel Ponseele…). Vandaag verdiept Encantar zich niet alleen in het gregoriaanse, polyfone en barokrepertoire, het zingt ook op maat geschreven hedendaagse creaties en bewerkingen van jazzstandards.

Hoogtepunten uit het seizoen 2014-2015 worden de productie ‘Le donne piangenti ai piedi di Cristo’ met vroegbarokke lamentatiemuziek, en een nieuwe productie in het teken van de Vlaamse componist Cipriano De Rore, wiens 500e verjaardag in 2015 wordt gevierd.

Met zijn typische sonoriteit, hoge technische kwaliteit, muzikale rijpheid en open blik op zowel oud als nieuw repertoire, zorgt Encantar voor een frisse noot op de festival- en concertpodia waar het te gast is.